Warning: Creating default object from empty value in /var/www/billardsport.dk/public_html/wp-content/themes/swatch/functions/admin-hooks.php on line 160

Køtyper

Carambole-/Keglekøer
Køer til carambole- og keglebillard er typisk de mest ”klassiske” køer, både når det kommer til udformning og udsmykning. De er typisk lidt under 140-145cm i længden og vejer fra 470-520gr. Spidsen er typisk 11-12mm. Denne kø-type er typisk delt på midten, og et kendetegn er, at samlingen typisk er helt i træ. Dette er med til at øge stivheden i køen og dermed bøjer den mindre i det øjeblik den rammer de, i disse discipliner, lidt tungere baller.

Poolkø
Mange poolspillere benytter sig af forskellige køer i løbet af et spil. Man har typisk en separat kø til breaket, og til resten af spillet anvendes, for det meste, en anden kø. Til helt specielle situationer hvor et jump-shot er påkrævet, har man en separat jump-kø.
Standardkøen er typisk to-delt, og typisk på midten. Den er omkring 150cm lang, vejer 480-600gr og spidsen er 12,75-13,25mm. Den mest anvendte træ-sort er ahorn. Den klassiske pool-kø har en kegleformet facon fra samlingen til spidsen, men i de sidste år har anvendelsen af køer hvor diameteren er næsten konstant fra spids til den sidste 3. eller 4.-del af køen (inden samlingen) været anvendt.

Breakkøen har en smallere spids for at overføre så meget kraft som muligt til stødballen, og anvendes desuden for at spare ”spillekøen” for de kraftige påvirkninger der opstår i break’et.
Mange har desuden en jump-kø i tasken. Denne bruges i de specielle situationer hvor det er nødvendigt at få stødballen til at ”hoppe” over en bal af modstanderens farve. Denne er minimum 104cm lang, og det bør påpeges at et jump-stød BESTEMT ikke er for den uerfarne spiller.

Derudover findes der en kombination af break- og jumpkøen hvor sidstnævnte opstår ved at skrue breakkøen fra hinanden.

Snookerkø
Snookerkøen er, som regel, den korteste kø i familien, med en standardlængde på omkring 140cm. De fleste snookerkøer er delt 2/3 eller endda 3/4 nede, tættest på håndtaget. Dette skyldes at man i snooker, modsat alle andre discipliner, spiller med køen glidende imod hagen, og eftersom det er overmåde svært at lave samlingen helt glat, undgår man på denne måde et vist ubehag. Spidsen er typisk 8,5-10,5mm, dette både fordi der, i snooker, er behov for mere finesse og præcision, og samtidig for at kompensere for de mindre baller. Snookerkøen er desuden kendetegnet ved at være ”skåret” på den ene side af håndtaget. Denne feature bruges til at udføre stød hvor stødballen er placeret så det er nødvendigt at holde håndtaget på køen under banden (meget sjældent!) og især for at tillade at køen altid bliver holdt på nøjagtig samme måde. En kø er, som nævnt, lavet af et naturprodukt, med alt hvad det indebærer af små spidsfindigheder. Ved at holde køen på nøjagtig samme måde i hvert stød, sikrer man den stabilitet og fintfølenhed der er nødvendig i snooker. Snookerkøen er desuden, som udgangspunkt, den eneste kø der ikke er lakeret eller lign, det er typisk råt træ behandlet med linolie.