Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/billardsport.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/billardsport.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571
Shaun Murphy | Snooker | Spillerprofil for Shaun Murphy
Warning: Creating default object from empty value in /var/www/billardsport.dk/public_html/wp-content/themes/swatch/functions/admin-hooks.php on line 160

Shaun Murphy

Shaun Murphy snookerFødt; 10. August 1982
Nationalitet; England
Disciplin; Snooker

Det kan nogle gange virke som om, det ofte er de samme spillere der når langt i de forskellige turneringer, og et langt stykke hen ad vejen er det heller ikke helt forkert. Snooker er én af de sportsgrene hvor der er mulighed for at holde sig på toppen i mange år, og alligevel sker der nogle gange nogle overraskelser.

Shaun Murphy blev professionel i 1998, og blev af mange opfattet som en 2.rangs-spiller, og der var en generel opfattelse af, at han aldrig rigtig levede op til sit potentiale. Det var da også så som så med resultaterne, og selvom fundamentet til en glimrende karriere var på plads rent teknisk, formåede han aldrig rigtig at tage sit spil til et niveau hvor det for alvor blev sjovt.

VM i snooker, 2005
Intet havde ændret sig da kvalifikationen til VM i snooker 2005 blev skudt i gang, og med Shaun Murphy rangeret som nummer 48 i verden var der ingen der forventede det helt store. Bookmakerne var ligeledes med på vognen, og inden turneringen gik i gang fik man således sine penge tilbage 150 gange hvis man satte dem på Shaun Murphy.

Kvalifikationen blev overstået, og Murphy var i blandt dem der var klar til at træde ind i hovedturneringen. Det havde han formået en enkelt gang før (i 2002), men udover dét var der, som sådan, ikke noget at bemærke, og eftersom han havde trukket John Higgins i første runde, virkede det hele ligesom lidt ligegyldigt.

Men til forskel fra tidligere års førsterundenederlag og efterfølgende tur hjem, lykkedes det rent faktisk for Shaun Murphy at slå den tidligere verdensmester med 13-8, og SÅ var det som om det meste gik op i en højere enhed. Pludselig var Steve Davis og Peter Ebdon også ekspederet ud, og så stod Matthew Stevens ellers og ventede i finalen.

Her lignede det endestationen for Shaun Murphy efter første dags sessions, og han kunne traske hjem til sit hotelværelse bagud 6-10. Som i en anden Hollywoodfilm kom Shaun Murphy dog ufortrødent tilbage næste dag, og efter flere timers udvekslinger var stillingen pludselig 16-16. Så greb Murphy ellers chancen, tog de sidste to frames og blev den første kvalifikationsspiller til at vinde VM i snooker siden Terry Griffiths i 1979!

Han blev samtidig den næst-yngste spiller til at vinde et VM i snooker, den lavest rangerede (#48) spiller til at vinde et VM i snooker, den spiller der har spillet flest kampe (7) på vejen til at vinde et VM i snooker, og den spiller der har præsteret flest centuries (11) i løbet af hele VM-turneringen. Med sejren fordoblede han samtidig sine præmiepenge for karrieren totalt, købte et hus og en Mercedes, blev gift med sin forlovede Clare og kørte i mod solnedgangen…

Shaun Murphy’s karriere efter 2005
Det er en kende tvivlsomt om Shaun Murphy nogensinde havde spillet sig i top16, havde han ikke vundet VM-titlen i ’05. Som nævnt var han aldrig rigtig i stand til at omsætte talentet til resultater, og eftersom forskellen på sejr og nederlag i snooker aldrig er specielt stor, så havde han nok måttet tage til takke med en eksistens lige under top 16.

Placeringen i top16 er overmåde vigtig, den giver direkte adgang til alle hovedturneringer hvor der er både penge og ranglistepoint på spil, uden at spillerne skal igennem kvalifikationsturneringerne.

For Shaun Murphys vedkommende startede han sæsonen 2005/06 placeret som nummer 21 i verden, men med en VM-titel i bæltet var han garanteret en seedning som nummer 2 i ALLE ranglisteturneringer (og selvfølgelig som nummer 1 til efterfølgende VM), hvilket betød at også han slap for at spille flere kvalifikationer. Dén chance har han udnyttet og efter at have været oppe og runde 3.pladsen på verdensranglisten et par sæsoner i træk, er han nu placeret som nummer 6

Han har, udover VM, vundet tre ranglisteturneringer; Malta Cup’en i ’07, UK Championship i ’08 og den nyopfundne Players Tour Championship i ’11. Det er blevet til et enkelt maximumbreak samt 210 centuries i karrieren.

Shaun Murphys store mund
I det store hele er snooker en gentleman-sport. Det er ikke velset (der er sågar straf!) at komme med voldsomme udbrud under kampene, og generelt opfører man sig altid ordentligt. Når det så er sagt, så sidder der alligevel en stor mund på Shaun Murphy, som sjældent er bange for at tale lige ud af posen.

Den største rivalisering er nok den han har kørende med Stephen Maguire. De to har alle dage haft et anstrengt forhold til hinanden, og det blev ikke bedre da Shaun Murphy, i 2004, fik Maguire dømt som taber af en frame efter at have måttet forlade spilleområdet for at hente et kridt han havde glemt i sit omklædningsrum.

Derudover er det, gentagne gange, gået ud over Ronnie O’Sullivan som er ”uprofessionel” og ”ikke fortjener sin popularitet”. Dette sammenholdt med en del kritik af andre spillere generelt, udstyret der bliver spillet på samt en, i egne øjne, mangel på spilletid på de borde hvorfra der bliver TV-transmitteret, har været med til at gøre Shaun Muphy til en, af nogle, meget lidt vellidt personlighed på touren!

Shaun Murphy privat
I privaten har det ikke altid været specielt let for Shaun Murphy. Efter at være blevet mobbet ud af sin skole som 13årig, ”fandt han gud” som 17årig og mødte i samme ombæring sin kommende hustru Clare på et chatforum for nyreligiøse. Han holdt fast i livsstilen, og donerer blandt andet stadig 10% af alle præmieindtægter til kristne foreninger. Derudover har han, sammen med Clare, brugt en sommer i Zimbabwe hvor de lavede hhv. missions- og nødhjælpsarbejde.

Dén, lidt lyserøde, tilværelse fik dog også en ende forholsvist hurtigt. I 2008 bragte People Magazine et interview med én af Shaun Murphys barndomsveninder, Abigayle Tadeo. Hun kunne fortælle at hun, til trods for at hun og Shaun Murphy havde mødtes i en kristen ungdomsorganisation, var endt med at erhverve sig som prostitueret, og at Shaun Murphy havde haft en udenomsægteskabelig affære med netop hende på et hotelværelse. Dén historie resulterede prompte i en separation, vel og mærke en af slagsen hvor Clare, da Shaun Murphy havde kvalificeret sig til finalen ved VM i snooker i 2009, truede med at dukke op under netop finalen for at overdrage ham skilsmissepapirerne. Der skal nok ha’ siddet en del tilskuere både i The Crucible (hvor VM bliver spillet) og hjemme i stuerne, fulde af forventninger til, at hun gjorde alvor af truslen. Det blev dog ved ordene, måske Shaun Murphys finalenederlag på 18-9 til John Higgins var nok for Clare?