Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/billardsport.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/billardsport.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571
Pool |Billard - Snooker Pool Keglebillard Carambole
Warning: Creating default object from empty value in /var/www/billardsport.dk/public_html/wp-content/themes/swatch/functions/admin-hooks.php on line 160

Pool

Pool er den klart mest udbredte billarddisciplin, også i Danmark. Der findes et hav af poolhalls rundt omkring i landet, og enhver ungdomsklub, campingplads eller beværtning har et bord stående, nogle gange af mere eller mindre brugbar karaktér!

Poolbordene er mindre end både kegle- og carambolebordene, og er udstyret med 6 huller. Der spilles med en hvid stødbal og 15 nummererede baller, fordelt på 8 ensfarvede og 7 stribede eller ”halve”.

Det altoverskyggende formål ligegyldigt hvilken variant der spilles er, at støde alle, eller sin egen portion af, ballerne i hul.

8-ball
8-ball er nok den mest kendte billarddisciplin, også selvom de færreste nok genkender navnet. Efter break-off –stødet og den første bal er stød i hul, er ballerne effektivt delt imellem spillerne. Stødte du en farvet (en ”hel”) i hul, så er det dem og kun dem du støder efter resten af spillet. Objektivet er, at støde alle sine egne i hul, og slutte af med den sorte 8’er, også selvom man måtte ha’ spillet efter de halve hele spillet igennem. Man skal altid sørge for at ramme en bal af egen kulør først, og altid sørge for at ramme mindst én bal med stød-ballen. Lykkedes dette ikke er det en fejl, og modspilleren må placere stød-ballen hvor han/hun har lyst, og herefter påbegynde egen tur med at støde efter enhver bal af egen farve. Støder man 8’eren i for tidligt (altså før alle ”egne” baller er stød i hul), er spillet tabt.

9-ball
9-ball er en lidt hurtigere pool-variant. Her anvendes KUN ballerne 1-9 (og selvfølgelig stød-ballen). Man skal altid ramme den lavest nummererede bal først, men det er underordnet hvilken bal man måtte støde i hul (”sænke”). Lykkedes det at støde en bal i hul, fortsætter man turen. Den spiller der støder 9’eren i hul, har vundt. Det er værd at bemærke, at så længe den lavest nummererede bal rammes først, er spillet vundet hvis det resulterer i, at 9’eren sænkes. Ligesom i 8-ball takseres alle fejl ved, at modstanderen må placerer den hvide stød-bal overalt på bordet og starte sin tur derfra.

14.1 (Straight pool)
Hvor 9-ball konstituerer en, som regel, hurtig variation, så må 14-1 siges at ligge i den modsatte grøft. Her er formålet at stykke så lange serier af sænkede baller sammen som muligt. Der spilles med et helt sæt (1-15) og farverne er, i dette tilfælde, underordnede. Hver sænket bal giver ét point, og der spilles til en, på forhånd, fastlagt distance. Når 14 af de 15 baller er sænkede, lægges de 14 op på bordet igen, og det handler således om at sænke den 15’ende og bruge stød-ballen til at sprede de 14 igen så man kan fortsætte sin tur. Fejl takseres ved et antal straf-point som tildeles modspilleren. Det er vigtigt at pointere at alle stød i 14-1, som udgangspunkt, skal ”meldes” på forhånd, hvilket betyder at en bal der ryger heldigt i hul, eller i et andet hul end hvad der var tanken (en ”fluke”), tæller som en fejl!